Muziekvereniging Kunst Na Arbeid vormt al bijna 80 jaar het muzikale hart van het Veluwse dorp Hierden (gemeente Harderwijk). De vereniging telt ongeveer 60 leden. Zij verzorgt vele muzikale evenementen zowel binnen als buiten de gemeentegrenzen. Het repertoire is zeer divers, van lichte muziek tot klassieke concertwerken en van film- tot marsmuziek. Muzikanten van jong tot oud voelen zich hiertoe aangetrokken. Op onze agenda treft u een overzicht aan van al onze optredens. Muziekvereniging Kunst Na Arbeid is aangesloten bij zowel het Noord Veluws Muziekverband als bij de Muziekbond Gelderland-Flevoland. De vereniging neemt frequent deel aan festivals en concertwedstrijden. Sinds 2009 komt Kunst Na Arbeid bij concoursen en festivals uit in de 4e divisie. In 2023 heeft Kunst Na Arbeid een puike prestatie geleverd door bij de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen kampioen te worden in deze divisie.

KNA, Zomeravondconcert 2010Het fanfare orkest (A-orkest) van Kunst Na Arbeid is een veelzijdig orkest dat een gevarieerd en breed repertoire speelt; van filmmuziek, musicalnummers, bekende oude en nieuwe hits tot en met klassieke en lichtklassieke stukken. Ook begeleidt KNA regelmatig kerkdiensten. Het orkest bestaat uit ongeveer 40 leden. Voorop staat het plezier in de muziek en dat wil het orkest overdragen tijdens concerten en andersoortige optredens. In het begin van het jaar vindt het traditionele voorjaarsconcert plaats. Daarnaast neemt het orkest regelmatig deel aan concoursen. In de afgelopen jaren heeft het tweemaal een muzikaal bezoek gebracht aan de gemeente Znojmo in Tsjechie. Hoogtepunten waren tevens de deelnames aan het wereldmuziekconcours in Kerkrade waar enkele eerste prijzen werden behaald. De laatste jaren is KNA zich meer gaan toeleggen op concertoptredens en in deze discipline is KNA in november 2009, onder leiding van dirigent Arno Groeneveld, gepromoveerd naar de 4e divisie. Kortom een orkest met veel variatie waarbij we jouw muzikale bijdrage goed kunnen gebruiken. Momenteel staat KNA onder leiding van Andries Kramer.

Voormalig bestuursleden A. den Besten, J. Boonen, J. Epe en J. Timmer

Kunst Na Arbeid werd opgericht op 22 september 1945. Op Koninginnedag (toen nog in augustus) werd het idee geboren. De feestelijkheden die in die tijd werden gehouden bij de Witte Steen aan de Molenweg in Hierden, werden opgeluisterd door muziekverenigingen uit Nunspeet en Doornspijk. "Wat zij kunnen dat kunnen wij ook", dachten de Hierdenaren. In samenwerking met de toen net opgerichte buurtvereniging werd Kunst Na Arbeid leven ingeblazen. De leden van het eerste uur waaronder o.a. de bestuursleden Jacob Timmer, Bheene Kevelam, Jan Epe en Gerrit.Kleermaker, beschikten over zestien althoorns die afkomstig waren van een N.S.B. korps uit Haarlem. Van bladmuziek begrepen zij niet veel, de muzikanten moesten eerst zingen om de noten te leren. Dirigent was Hierdenaar Hartger Brandsen. Op Koninginnedag 1946 werd voor het eerst op straat gemusiceerd. Het repertoire was gebrekkig, maar het begin was er. De bevolking van Hierden droeg haar steentje bij zodat al gauw meerdere instrumenten konden worden aangeschaft. Zo bracht een bazar in de schuur van Jacob Poolen het voor die tijd ongekende bedrag van 3400 gulden op. Hoofdprijs van de verloting was een varken. Ook de aanschaf van uniformen zijn door verschillende actiecomités binnen het dorp georganiseerd. Het eerste officiële uniform werd op 28 april 1962 door de heer J. Zuurveld aan de vereniging overhandigd. Gedurende het bestaan heeft de vereniging tot driemaal toe een nieuw uniform ontvangen. De heer Brandsen is 23 jaar dirigent geweest bij Kunst Na Arbeid. Hij heeft het fanfarekorps van de grond af opgebouwd, zonder enige ervaring met blaasinstrumenten. Onder zijn leiding werden enkele bekers in de wacht gesleept.

Marcheren op 's Heerenloo medio jaren 70

Het korps bestond alleen uit mannelijke muzikanten, in 1971 kon het eerste vrouwelijke lid worden ingeschreven. Vele vrouwelijke musici volgden. Opvolger van de heer Brandsen was de heer Zijp, die de opgaande lijn heeft voortgezet. Na zes jaar de dirigeerstok gezwaaid te hebben werd deze overgenomen door de heer Henk Beekhof uit Wezep. Onder zijn leiding heeft Kunst Na Arbeid grote successen behaald. Liefst vier maal werd een gouden medaille behaald op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Hij heeft het orkest bijna 30 jaar gedirigeerd. Vervolgens heeft Jan Schoonhoven het orkest bijna 2 jaar onder zijn hoede genomen waarna hij voor 1 jaar door Thomas Lowe is opgevolgd. Thans staat het orkest onder leiding van Arno Groeneveld. Hij heeft het orkest vanaf mei 2009 nieuw elan gegeven. Door zijn muzikale kennis en expertise is het orkest in 2009 tijdens het CBOW concours in IJsselstein gepromoveerd naar de 4e divisie. Ook tijdens het concertfestival in juni 2011 werd een prachtige 3e plaats behaald. Het orkest maakt momenteel een goede ontwikkeling door met veel nieuwe aanwas van (jeugd)leden. Zo bestaat er een eigen jeugdopleiding waar jongeren worden klaargestoomd voor het A-orkest. Kunst Na Arbeid is op de goede weg en zal de komende jaren doorgroeien naar een kwalitatief goed amateurorkest welke zich prima kan meten met andere amateurorkesten.