Uitvoering

Evenement

Titel:
Uitvoering
Wanneer:
03-03-2002
Locatie:
Sporthal De Rumels - Hierden, Gelderland
Categorie:
Archief

Omschrijving

Gouden erespeld voor Gerrit Dooyeweerd

Mooie muziekavond in Hierden

Kunst na Arbeid en de malletband kregen zaterdag veel waardering van het Hierdense publiek tijdens de uitvoering in De Rumels (foto Bram v.d. Biezen)HIERDEN - Muziekvereniging Kunst Na Arbeid en malletband Vrij en Blij gaven zaterdag hun jaarlijkse uitvoering in sportzaal De Rumels. Dat beide korpsen een belangrijke rol vervullen binnen het dorpsleven bleek uit het aantal belangstellenden. Ruim 250 Hierdenaren genoten van een mooie muzikale avond.

Voorzitter Henk Hop zei in zijn openingspraatje blij te zijn veel jeugd te zien onder de aanwezigen. KNA beet daarna het spits af met 'U zij de Glorie' van G.F. Händel (arr. Jan de Haan) en speelde vervolgens een niet makkelijk stuk van H.L. Blankenburg (arr. P.J. Molenaar) 'Marche Victorieuse'. Met 'Kleine speelmuziek' van Henk van Lijnschoten werd er een overgang gemaakt van klassiek naar vlotte marsmuziek. KNA sloot het blok af met de welbekende melodieën van Verdi in een arrangement van Walter Tuschla.

Jubilarissen

Tijdens deze muzikale avond werden drie jubilarissen gehuldigd. Joke Weerd is twaalf en een half jaar bij de muziekvereniging en actief lid. Zij nam een bronzen insigne in ontvangst. Wim Hop is als tienjarige jongen begonnen met muziek maken en inmiddels al vijfentwintig jaar actief binnen de vereniging. Hij werd onderscheiden met een zilveren insigne. Gerrit Dooyeweerd is maar liefst veertig jaar lid en dat de liefde voor muziek in het bloed kan zitten, blijkt uit het feit dat zijn vier zonen ook een instrument bespelen bij Kunst Na Arbeid. Hij kreeg een gouden insigne opgespeld.

Malletband

Zuivere en ritmische klanken bracht de malletband Vrij en Blij ten gehore. Begonnen werd met 'Guinness march' van Rob Balfoort. Vervolgens speelde de opleidingsgroep 'Zeloso' van Hans Wunnink. De jeugd heeft de toekomst. Op sprookjesachtige wijze werd 'I.O. the moon and the giant' van Sybolt Kamstra vertolkt. De sprekende tonen waren een streling voor het oor en prikkelden de fantasie. De malletband sloot af met 'Shepherd's Town', geschreven in opdracht van Johnny Jans en aangeboden aan Vrij en Blij ter gelegenheid van zijn eerste lustrum als instructeur. De titel 'Sheperd's Town' verwijst naar de oorspronkelijke naam van het dorp Hierden, wat vroeger Herdersdorp betekende.

Dat muziekvereniging Kunst Na Arbeid toekomst heeft is zeker. Vierentwintig jonge muzikanten brachten op hun niveau mooie klanken onder leiding van de enthousiaste Jan Pieter van Dalen. De jeugd coördinator wist op humoristische wijze de zaal bij het optreden te betrekken. "Helaas voor de jeugdopleiding was dit het laatste optreden van de dirigent", aldus Henk Hop. Jan Pieter van Dalen heeft vijf jaar lang op energieke wijze les gegeven aan de jeugd.

In de pauze werd al duideljk dat de aanwezigen vol lof waren over hetgeen ze hadden gehoord. Wat niet uitsluit dat menigeen inmiddels wel aan een wat luchtiger genre toe was. Vrij en Blij gaf hier duidelijk antwoord op. Zij brachten folkloristische muziek op de traditionele manier. Ritmitsch kletsten ze 'Rock Trap' op de ontblote dijen. De dirigent keurig in het strakke pak sloeg de laatste maten van het stuk ook mee, wat enige hilarische beroering in de zaal veroorzaakte. In het tweede gedeelte van de avond wisselden de muziekvereniging en de malletband elkaar af met bekende melodieën van Abba, muziek uit de musicalfilm Grease en andere luchtige genres en opzwepende marsmuziek.

Koraal

Tot slot wast het woord weer aan voorzitter Henk Hop. Hij vertelde dat de beschermvrouwe van de muziekvereniging, mevrouw A. Dan Boerman van Blois, na vijfenderig jaar afscheid neemt. "Wij betreuren dat, maar respecteren haar besluit." Nadat de gebruikelijke bloemen waren uitgereikt zette de malletband een Koraal in, wat de zaal tot serene stilte bracht. De laatste akkoorden waren voor Kunst Na Arbeid. Onder de indruk van de naklinkende tonen verlieten de mensen De Rumels na een avond vol luistergenot.

(Bron: Schilders Nieuwsblad, 7 maart 2002)


Locatie

Locatie:
Sporthal De Rumels
Straat:
Kleine Mheenweg 8
Postcode:
3849 BM
Plaats:
Hierden
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands