Kunst na Arbeid is geen hoempaband

Hierdense vereniging streeft naar 'Club van 100'

Voorzitter Henk Hop en erevoorzitter Gerrit Dooijeweerd van Kunst na Arbeid: jong en oud gaan prima samen bij de Hierdense muziekvereniging. (foto: Hans Schiffer)HIERDEN - De Hierdense muziekvereniging 'Kunst na Arbeid' bestaat zestig jaar. Dat wordt gevierd met een jubileumconcert op zaterdag 3 december in het Cultureel Centrum van Harderwijk. Kunst na Arbeid is een gezonde vereniging die probeert de jeugd naar zich toe te trekken. Met meer dan vijftien procent jeugdleden en een 37-jarige voorzitter lijkt dat ook aardig te lukken.

"Wij hebben veel jeugd en een jonge voorzitter; dat is toch een mooi plaatje?", zegt Gerrit Dooijeweerd, ex-voorzitter van Kunst na Arbeid. Dooijeweerd is gedurende 23 jaar voorzitter geweest van de vereniging. Sinds hij het stokje doorgaf aan huidig voorzitter Henk Hop, is hij erevoorzitter. Met zijn 64 is hij één van de oudst spelende leden van Kunst na Arbeid. "Ik vond dat de tijd aangebroken was om de jonge generatie het op te laten volgen. Op een gegeven moment moet je afstand kunnen doen voor de jeugd." Echt moeilijk vond hij dat niet. "Als je een fijne en gezonde vereniging achterlaat, dan geeft dat voldoening. Al moet ik zeggen dat de vereniging nooit echt ziek is geweest." Net als elke sportvereniging besteedt ook Kunst na Arbeid veel aandacht aan jeugdwerving. Dat resulteerde een jaar geleden in het ontstaan van het jeugdorkest. "Kinderen vanaf negen á tien jaar kunnen lid worden van de vereniging", vertelt voorzitter Henk Hop. "Ze mogen meteen meespelen in het C-orkest. Als ze hun A-diploma hebben, mogen ze naar het B-orkest tot en met twintig jaar en met een B-diploma gaat men naar het A-orkest, de fanfare. Door dit soort dingen proberen we de kwaliteit binnen de vereniging hoog te houden. Om de jeugd aan je vereniging te binden, moet je het uniek maken. Om de maand of om de twee maanden organiseren we een activiteit. Onlangs was dat een bowlingavond; binnenkort volgt een dropping. Dat kost allemaal veel energie, maar het is wel belangrijk. Want de jeugd is de toekomst van je vereniging." Kunst na Arbeid heeft niet alleen jonge, maar ook trouwe leden. "Wouter Dooijeweerd komt elke maandagavond vanuit Ugchelen naar de repetitieavond en we hebben ook een lid uit Zwolle", zegt Henk Hop. "Dat bewijst de samenhorigheid binnen de vereniging", aldus Gerrit Dooijeweerd.

Geld

Om voldoende financiële middelen te verwerven om zo het voortbestaan van de vereniging te garanderen, heeft Kunst na Arbeid besloten om een 'Club van 100' op te richten. "Je kunt wel een gezonde club hebben, maar het draait toch allemaal om geld", aldus Hop. "De aanschaf van instrumenten en uniformen loopt al snel op tot duizenden euro's. De 'Club van 100' telt momenteel veertig leden, maar we streven naar honderd leden op 3 december, de dag van het jubileumconcert." De vereniging is blij met de goede samenwerking met de buurtvereniging. "De muziekvereniging is zestig jaar geleden opgericht onder leiding van de buurtvereniging. En die band is altijd gebleven", zegt Dooijeweerd. "Elke maandag- en donderdagavond kunnen we er voor de repetities terecht. Zo zijn wij in ieder geval verzekerd van huisvesting", voegt Hop er aan toe. Kunst na Arbeid is geen ordinaire hoempaband. "Die kritiek is totaal niet gegrond", zegt Hop. "Mensen weten eigenlijk niet wat het is. Daar loop je constant tegen op te boksen. Wij spelen net zo goed Marco Borsato." Wie snel lid wordt van de 'Club van 100' - zowel particulier als bedrijf - krijgt gratis kaarten voor het jubileumconcert. Wie meer informatie wil over Kunst na Arbeid, lid wil worden van de vereniging of benieuwd is naar de concertagenda, kan een kijkje nemen op de website.

(Bron: Het Kontakt - Alex Gentjens, 24 november 2005)