Druma kampioenschappen NFCM

Titel:
Druma kampioenschappen NFCM
Wanneer:
25-10-2003
Locatie:
Ommen - Ommen, Overijssel
Categorie:
Archief

Omschrijving

Kunst Na Arbeid kampioen, Vrij en Blij 1e prijs

In Ommen zijn afgelopen zaterdag 25 oktober de Drumakampioenschappen gehouden. Deze werden georganiseerd door de Nederlandse Federatie van Christelijke Muziekbonden. Muziekvereniging Kunst Na Arbeid uit Hierden werd hier kampioen in de eredivisie bij de fanfaresectie. Malletband Vrij en Blij uit Hierden behaalde een mooie 1e prijs.

KNA had zich in juni van dit jaar voor de kampioenschappen geplaatst door in Uddel een zeer goed resultaat neer te zetten. Tijdens het mars- en showconcours in Uddel van de Christelijke Bond voor Oost en Westnederland behaalden ze maar liefst 90 punten. Om ook in Ommen goed voor de dag te komen werd er zo'n vier weken geleden begonnen met de echte marsrepetities. De muziekstukken zaten er al aardig goed in, maar nu moest het ook nog marcherend gespeeld worden. Dat het niet voor niets is geweest was in Ommen goed te zien. Het was een schitterend gezicht om zo'n groot korps (met wel 48 leden) keurig in het gelid te zien lopen. KNA staat al vele jaren onder de deskundige leiding van dirigent Henk Beekhof. Het muziekstuk dat stilstaand gespeeld werd was "Margam Abbey" van T.J. Powell. Onder leiding van Tamboermaître Henk Jans werd marcherend gespeeld "Jubelklange" van E.Uebel. De Jury was zeer onder de indruk van het optreden zowel wat betreft de muzikaliteit als het marcheren. Enkele opmerkingen uit de rapporten zijn: overtuigend spel, prima vertolking van deze toch niet zo eenvoudige mars. Punten die nog wat aandacht verdienen zijn: durf nog meer tonen uit te spelen, probeer de klank vol te houden en de "scherpte" nog wat uit de totaalklank te krijgen. Dynamisch goed gedaan en verder knap gespeeld! De punten voor de verschillende juryonderdelen varieerden van 8 punten voor frasering, en klankgehalte tot 9 punten voor samenspel, ritmiek, tempo en dynamiek. Voor "Margam Abbey" werden in totaal 85 punten gegeven. Voor de uitvoering van het marcherend werk kreeg KNA zelfs nog meer punten: 88,5. Het muzikale gedeelte kreeg een 8,5 voor klankgehalte, zuiverheid, samenspel, ritmiek en tempo. Een 9 werd gescoord voor techniek en articulatie, muzikale uitvoering, dynamiek. Het marcheren zelf ging bijzonder goed: 8,8 punten voor houding en paslengte, voor en zijwaartse onderlinge afstanden. Voor de uitvoering van de verplichte figuren (bochten rechts en links en de counters) kreeg men 9 punten. Het hoogst aantal punten was voor de algehele verzorging, de presentatie en de discipline, nl. een 9,3. Alles bij elkaar opgeteld een uiteindelijk resultaat van 86,73 punten. De kampioenstitel in de eredivisie en veel blijde muzikanten.

Malletband Vrij en Blij uit Hierden had zich voor dit finaleconcours geplaatst door vorig jaar oktober in Bedum meer dan 86 punten te behalen. Ze behaalden daar ook de titel van kampioen in de 1e divisie van de malletsectie. Vrij en Blij behaalde tijdens deze wedstrijd 82,80 punten, wat een prima resultaat is en een eerste prijs opleverde. Toch was het niet genoeg om weer kampioen te worden. Malletband "Juliana" uit Doornspijk werd zeer terecht de nieuwe kampioen in de eerste divisie met 86,28 punten. Twee weken geleden was Malletband Vrij en Blij nog in Bedum geweest om daar deel te nemen aan een indoor concours. Ze behaalden daar een mooi resultaat met 86 punten. In Ommen was goed te merken dat het nu om een finaleconcours ging. Er waren meer spanningen, meer tegenstanders en een zeer strenge doch eerlijke jury. Het feit dat je als vereniging mag uitkomen op de Drumakampioenschappen geeft al aan dat je wel wat in je mars moet hebben. Elke deelnemer heeft zich toch met minimaal 83 punten hiervoor moeten plaatsen. Er zijn dus nog heel wat verenigingen met goede muzikale kwaliteiten.

Malletband Vrij en Blij had de laatste weken intensief geoefend op de muziekstukken en op het marcheren. 's Morgens voordat de reis naar Ommen ging werd er nog één maal gerepeteerd in sporthal "de Brake" in Nunspeet. Daarna werden alle instrumenten ingeladen in een aanhangwagen. Deze was belangenloos ter beschikking gesteld door "Tegelcentrum Brinkman". De grote instrumenten waaronder een grote concertmarimba, een grote trom en verscheidene xylofoons konden zo op een makkelijke wijze vervoerd worden. Eenmaal in Ommen kwamen de zenuwen pas echt goed los en begon het wachten voor het optreden. Als staand werk werd gespeeld: "Centenary" van H.Smit, onder leiding van instrukteur Johnny Jans. Tamboermaître tijdens de loopmars "Latin Experience" van J. Boganen was Henk Jans. Enkele opmerkingen uit het juryrapport waren: goede uitvoering, u mag wat meer aandacht besteden aan de syncopen en de accenten, durf te genieten van de eigen muziek en werk aan de details. De puntenwaren vrij constant, nl veel 8-en en 8,5-en. Een 8 werd gekregen voor dynamiek en fracering, klankgehalte en muzikale interpretatie. Een 8,5 was er voor samenspel, techniek, ritmiek en tempo. De punten voor het marcheren zelf lagen iets hoger. 8,6 voor houding en paslengte, 8,8 voor de verplichte figuren en een 9 voor algeheleverzorging, presentatie en discipline. Alles bijelkaar leverde het optreden een mooi punten totaal van 82,80 op.

In het totaal waren er in Ommen 27 optredens van (mini)majorettes en (jeugd)malletbands en fanfares. Er waren dus vele muzikanten en vele majorettepeletons. Tijdens de finale aan het eind van de dag leverde dit op het veld een kleurrijk geheel op om naar te kijken. Al met al een geslaagde dag om op terug te kijken.


Locatie

Locatie:
Ommen
Plaats:
Ommen
Provincie:
Overijssel
Land:
Netherlands