Mars- en showconcours

Titel:
Mars- en showconcours
Wanneer:
11-10-2003
Locatie:
Sporthal De Beemden - Bedum, Groningen
Categorie:
Archief

Omschrijving

Vrij en Blij beste van de dag

Malletband Vrij en Blij uit Hierden heeft zaterdag 11 oktober de dagprijs veroverd. In Bedum (provincie Groningen) organiseerde de Christelijke Bond van Muziekverenigingen in de provincies Groningen en Drenthe hun jaarlijkse mars- en showconcours. In totaal waren er 15 optredens van (mini)majorettes en (jeugd)malletbands. Vrij en Blij werd dagwinnaar met 86,7 punten.

's Morgens werd er eerst nog een generale repetitie gehouden in sporthal De Brake in Nunspeet. In de loop van de middag stond het optreden van Vrij en Blij als nummer 12 op het programma. De muzikanten waren mooi op tijd in Bedum zodat men zich op een ontspannen wijze op de wedstrijd kon voorbereiden. Rond 16 uur kwamen de zenuwen flink opzetten want alles hangt toch af van dat ene optreden. Op dat moment moet iedereen alles op alles zetten om gezamenlijk een goed resultaat te behalen. En het ging goed! De jury heeft natuurlijk altijd nog opmerkingen over de muzikaliteit, de techniek, de klank etc. maar daar zijn ze voor.

Als staand werk werd gespeeld onder leiding van instrukteur Johnny Jans "Centenary" van H.Smit. Het oordeel van de jury was: prachtige inleiding, fraaie zinsopbouw, let wel op de accentuering en de dynamische verschillen mogen er nog beter uitkomen. Het geheel werd beloond met 88 punten.

De TamboermaƮtre van Vrij en Blij is Henk Jans. Onder zijn leiding werd marcherend gespeeld "Latin Experience" van J.Boganen. Dat lopen en spelen tegelijk moeilijker is dan het lijkt bleek ook nu weer. Het begeleidend slagwerk vond de jury wat te sterk en ook qua dynamiek mag het allemaal veel geraffineerder. Veel meer de verschillen tussen piano, mezzo forte, forte en fortissimo laten horen. Ook de techniek handhaven is marcherend veel lastiger. Toch werd er voor de loopmars gemiddeld 85 punten gegeven. Het marcheren zelf werd ook beoordeeld o.a. door een jurylid dat op het veld meeloopt en alles dus van zeer nabij in de gaten houdt. Hier werd zelfs een 9,2 gescoord voor houding en paslengte en voor de algehele verzorging, presentatie en discipline. Het uitvoeren van de verplichte figuren in de mars leverde een 8,8 op. Hier onder vallen linksom en rechtsom bochten lopen, het Engels en Amerikaans counteren en het correct halt houden aan het eind van het muziekstuk.

Het hele optreden werd uiteindelijk beoordeeld met 86,7 punten. Dit bleek het hoogste punten totaal van de dag. De overwinning was nipt; het verschil met Malletband Wilhelmina uit Bedum was maar 0,5 punten.

De vreugde na het bekend worden van de uitslag van groot. Zeker omdat de Malletband over twee weken met dezelfde muziekstukken zal deelnemen aan de Drumakampioenschappen. Ze komen hier ook uit in de 1e divisie waar ze het moeten opnemen tegen vijf andere Malletbands. Ze hebben nu dus nog twee weken om de puntjes op de i te zetten maar ze zijn erg gemotiveerd om daar ook goed voor de dag te komen. Malletband Vrij en Blij heeft tevens de titel van kampioen in de 1e divisie te verdedigen. Muziekvereniging Kunst Na Arbeid waar Malletband Vrij en Blij deel van uit maakt gaat ook naar de Drumakampioenschappen in Ommen. Zij komen uit in de eredivisie en gaan ook zeker hun best doen om goed voor de dag te komen.


Locatie

Locatie:
Sporthal De Beemden
Straat:
Sportlaan 14
Postcode:
9781 CL
Plaats:
Bedum
Provincie:
Groningen
Land:
Netherlands