Gehandicapten Znojmo

Titel:
Gehandicapten Znojmo
Wanneer:
02-06-2001
Locatie:
Colombinehuis - Biddinghuizen, Flevoland
Categorie:
Archief

Omschrijving

Tsjechen dansen in Colombinehuis

Folkloristische dansgroep Dyavanek uit ZnojmoBiddinghuizen/Harderwijk - Hij had zich het Tsjechische bier goed laten smaken en liep in het Colombinehuis op geitenwollen sokken. Maar hij verdiende wel een standbeeld, gegund door een 350 Tsjechen.

Harderwijker Jan van Panhuis was er verantwoordelijk voor dat een groep van veertig Tsjechen, bestaande uit invalide kinderen en hun ouders plus medische begeleiding, een week lang kon genieten van een voor hen ongekend prachtige vakantie. De Colombine­gasten kregen een Tsjechisch/Nederlands muziekfestijn zonder weerga aangeboden. Onder de gasten waren burgermeester J. de Groot van Harderwijk en een aantal wethouders en oud-wethouders. De Tsjechische ambassadrice Bamba Sova had helaas op het allerlaatste moment haar bezoek aan Biddinghuizen moeten afzeggen.

Initiatiefnemer Van Panhuis was tijdens zijn vakantie in Tsjechi√ę over de verblijven van de meervoudig gehandicapten in de kindercentra onder de indruk geraakt. Hij zag het als opgesloten in een tehuis met geen enkele mogelijkheld om weg te komen. Hij trok zich hun lot aan en zijn gedachten gingen direct richting Colombinehuis. Twee jaar geleden vond de eerste vakantie met Tsjechen in het Colombinehuis plaats. Anno 2001 is dit mede dankzij sponsors en particulieren tot een groots gebeuren uitgegroeid.

Gul

Van Panhuis: "Het is een jaar van voorbereiding. Maar het lukt doordat je van alle kanten medewerking krijgt. Sponsors geven gul, er zijn vrijwilligers in overvloed en in verband met de benodigde papieren en visa is er volop medewerking van de ambassade." Het Tsjechisch/Nederlands muziekfestijn werd ingevuld door een jeugdige Tsjechische dansgroep uit Znojmo, die de mensen met de Moravisch folkloristische muziek en dans door CMAS / Dyavanek kennis liet maken. Na een optreden zongen de kinderen in het Nederlands Vader Jacob, Alle eendjes zwemmen in het water en Hoedje van papier. Spontane medewerking werd ook verleend door KNA/Vrij en Blij, de fanfare en malletband uit Hierden en de Tippezangers, een alom bekend Hierdens zangkoor met een nationaal en internationaal repertoire.

(Bron: Veluws Dagblad, 6 juni 2001)

Zie ook:
Muziek en barbecue voor jeugd Znojmo


Locatie

Locatie:
Colombinehuis
Straat:
Spijkweg 38
Postcode:
8256 RJ
Plaats:
Biddinghuizen
Provincie:
Flevoland
Land:
Netherlands