Hierden huldigt trouwe muzikanten

Hierden huldigt trouwe muzikantenHIERDEN - Muziekvereniging Kunst na Arbeid en malletband Vrij en Blij hebben zaterdag op de jaarlijkse uitvoering in sportzaal De Rumels enkele jubilarissen in het zonnetje gezet. De bijbehorende onderscheidingen werden opgespeld door H. Hummel, bestuurslid van de Nederlandse Federatie van Chr. Muziekverenigingen,afdeling Gelderland.

Twee leden van Kunst na Arbeid vierden hun gouden jubileum. Eén van hen was de inmiddels oud-voorzitter Gerrit Dooijeweerd. Hij begon in 1950 als slagwerker bij de trommelclub, maar ging al snel over naar de muziekvereniging. Hij bespeelde jarenlang de bugel en zijn huidige instrument is de corhoorn. Meer dan vijfentwintig jaar was Dooijeweerd bestuurslid, waarvan ruim twintig jaar voorzitter. Gerrit was als voorzitter een begrip voor Kunst na Arbeid en Vrij en Blij, wist Hummel. "Iedereen vond het dan ook jammer dat hij vorig jaar deze functie neerlegde. Gelukkig blijft hij actief lid van de vereniging, zodat het bestuur altijd bij hem kan aankloppen voor advies." Ook het gezin Dooijeweerd leeft mee met de muziekvereniging. Twee zoons spelen mee in het orkest en Gerrits vrouw Joukje schuwt het werk van de acties niet.

Koster

Wiene Franken, eveneens vijftig jaar muzikant, kreeg zijn opleiding van wijlen Hartger Brandsen, de grondlegger van Kunst na Arbeid. Jarenlang bespeelde hij de trombone en ondanks zijn drukke werkkring, hij is ook nog eens koster van de kerk, is hij een trouw bezoeker van de repetities. Ook heeft hij voor veel nieuwe aanwas gezorgd. Zo zijn al vier kinderen lid geweest of nog lid van de muziekvereniging. Zijn kleinzoon is onlangs het grote orkest komen versterken en¯een kleindochter is met de opleiding begonnen. "Is er werk aan de winkel met oliebollenbakken, dan schakelt Wiene gewoon zijn vrouw in."

Gerrit Prophitius, veertig jaar bij Kunst na Arbeid, begon ook als negenjarige zijn opleiding bij Hartger Brandsen. Hij speelde vele jaren trompet, maar ging jaren terug naar de bas. Repetities overslaan doet Gerrit bijna nooit, hij is dan ook een zeer trouw lid. Daarnaast werkt hij ook vaak mee aan acties, zoals de jaarlijkse collecte en de oliebollenverkoop.

Malletband

Voorts werden twee leden van de malletband gehuldigd die al twaalfeneenhalf jaar hun partijtje meespelen. Beiden begonnen destijds bij het lyrakorps Vrij en Blij. Hariëtte Jans heeft alle instrumenten al bespeeld: trom, triangel, tamboerijn en sinds kort is ze bij de melodiegroep. Gabriëlle Noordmans heeft naast het spelen op de xylofoon nog meer kwaliteiten voor de vereniging, want als John Jans er niet is staat zij voor de malletband. "Twee vrouwen die wij nog lang in onze vereniging willen houden." Gerrit Dooijeweerd, die onlangs als voorzitter is opgevolgd door Henk Hop, werd deze avond benoemd tot erevoorzitter. Burgemeester J.G. de Groot, die samen met echtgenote de uitvoering bijwoonde, overhandigde hem de oorkonde.

(Bron: Schilders Nieuwsblad, 8 maart 2001)