Uitvoering

Titel:
Uitvoering
Wanneer:
03-03-2001
Locatie:
Sporthal De Rumels - Hierden, Gelderland
Categorie:
Archief

Omschrijving

Drukbezochte uitvoering in De Rumels

Hierdense muziek in 't nieuw

Voor het laatst in de oude uniformen ...HIERDEN - Kunst na Arbeid en malletband Vrij en Blij zijn van kleur veranderd. De Hierdense muzikanten presenteerden zich tijdens de jaarlijkse uitvoering na de pauze voor het eerst in de nieuwe outfit. De bekende rode jasjes hebben plaatsgemaakt voor een keurig blauw uniform met donkere broeken.

De oude uniformen waren na twintig jaar aan vervanging toe. Om aan het benodigde geld te komen, tevens voor de aanschaf van nieuwe instrumenten, is de afgelopen twee jaar actie gevoerd en dat is de Hierdenaren wel toevertrouwd. Dankzij de opbrengst van de superloterij - met twee auto's als hoofdprijs - en giften van het Burger Weeshuis te Harderwijk en de Rabobank Nunspeet-Hierden kon de kleermaker aan het werk worden gezet. Het resultaat was zaterdagavond te bewonderen.

Vanwege de verwachte belangstelling werd de uitvoering niet in het Dorpshuis, maar in De Rumels gegeven. Dat was goed gezien, want met driehonderd bezoekers was de sportzaal vrijwel tot de laatste plaats gevuld.

Kunst na Arbeid, onder leiding van H. Beekhof, bracht het eerste deel van de avond Lied 127 van M. Franck/J. Cruger (arr. Jacob de Haan), de mars Royal Standard van Paul Chesterton en de Jamaica Folk Suite van Harald Walters ten gehore, gevolgd door twee klassieke werken: Anna Magdalena's Song van Bach in een arrangement van Steve Cortland en van Mozart: Rondo Alla Turca in een bewerking van Richard Newman.

Concertstuk

Daarna was het de beurt aan de malletband, die onder leiding van Johnny Jans onder andere het concertstuk The Moon and The Giant van S. Kamstra speelde. Met dit indrukwekkende stuk neemt Vrij en Blij begin april in Elburg deel aan het indoormarsfestival van het Noord-Veluws Muziekverband.

Dat de Hierdense muziekvereniging de toekomst met vertrouwen tegemoet kan zien bleek uit het daaropvolgende optreden van het jeugdorkest en de leerlingengroep, onder leiding van Jan Pieter van Dalen. Er zijn momenteel liefst twee├źntwintig muzikanten in opleiding. In National Anthem, Friends for Live en Three Amarican Spirituals lieten zij horen op de goede weg te zijn.

Grote moment

Hierdense muziek in 't nieuwNa de pauze en de huldiging van vijf jubilarissen brak het grote moment aan: de oude uniformen waarin de afgelopen jaren zoveel successen waren behaald, bleven in de kleedkamer achter. Onder een bewonderend applaus namen de leden van fanfare-orkest en de malletband in hun nieuwe tenue plaats achter hun instrumenten. Het tweede deel van de avond was een gezamenlijk optreden van Kunst na Arbeid en Vrij en Blij met onder andere Happy Bandleader, Going to Ibiza, Thank Abba for the Music en Sons of the Brave. De avond werd besloten met een Koraal.

Duidelijk werd dat de Hierdense muziek in de nieuwe uniformen en met dit repertoire ook de komende jaren weer goed voor de dag zal komen.

Op Koninginnedag zullen Kunst na Arbeid en Vrij en Blij voor het eerst door het dorp gaan in de nieuwe uitrusting. Burgemeester De Groot, die samen met echtgenote de uitvoering bijwoonde, zei het treffend: "Pas als de muziek klinkt, is het echt feest."

(Bron: Schilders Nieuwsblad, 8 maart 2001; Foto's: G. den Boef)

Zie ook:
Hierden huldigt trouwe muzikanten
Kunst na Arbeid in het blauw
Muzikale avond in De Rumels


Locatie

Locatie:
Sporthal De Rumels
Straat:
Kleine Mheenweg 8
Postcode:
3849 BM
Plaats:
Hierden
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands