Druma kampioenschappen NFCM

Titel:
Druma kampioenschappen NFCM
Wanneer:
28-10-2000
Locatie:
Zwolle - Zwolle, Overijssel
Categorie:
Archief

Omschrijving

Malletband Vrij en Blij kampioen

HIERDEN - Zaterdag 28 oktober werden in Zwolle de Drumakampioenschappen van de Nederlandse Federatie van Christelijke Muziekbonden gehouden. Vrij en Blij werd kampioen van de 1e divisie.

Voor deze finalewedstrijden had Vrij en Blij zich in juni van dit jaar al geplaatst. Toen werden er in Beilen minstens 83 punten behaald, men mocht naar Zwolle. Twee weken geleden, op 14 oktober, heeft de malletband in het Groningse Bedum nog een concours gelopen als een soort generale repetitie. Hier werden maar liefst 86,95 punten behaald. Als de leden deze vorm konden vasthouden dan zou het in Zwolle toch een keer moeten lukken om kampioen te worden! En het is gelukt. Met een punten aantal van 88,68 werd de kampioensbeker binnengehaald. De directe tegenstander van Vrij en Blij in de 1e divisie was malletband David uit Oosterwolde. Zij behaalden 85,87 punten en werden hiermee tweede.

Vrij en Blij, onder leiding van Johnny Jans, speelde als staand werk Sparkling Stars van H. Smit. De jury bestaande uit de heren H. Smit en G. v.d. Kolk waren vol lof over de uitvoering van Sparkling Stars. Ze gaven er gemiddeld 91 punten voor. Voor het tempo en het klankgehalte werd zelfs een 9,5 genoteerd. Voor techniek, dynamiek en samenspel werd ook een 9 verkregen. Al met al een uitstekende prestatie. Het jurylid H. Smit zei na afloop nog "het stuk mag met pit en veel vuur gespeeld worden, jullie zaten zo vol vuur, jullie leken wel aangebrand".

Het marcherend muziekstuk was Moving Mallets van componist Eg Leemhuis. Voor deze loopmars werden zo'n 84 punten behaald. Het muzikale gedeelte zoals klankgehalte, dynamiek, techniek en het samenspel werd beoordeeld tussen 8,2 en 8,5 punten. Het marcheren zelf met als onderdelen paslengte, onderlinge afstanden, houding en de verplichte figuren kreeg een 9. Tijdens het uitvoeren van het verplichte figuur Amerikaans counteren kwam een aantal leden even in aanraking met de geluidsinstallatie en de plantenbakken, de concentratie was even verstoord, maar werd gelukkig weer goed opgepakt. De leden waren hier zeer ontstemd over en waren bang dat hierdoor de mogelijke titel aan hun neus voorbij zou gaan. De vreugde was dan ook bijzonder groot toen tijdens de prijsuitreiking bleek dat men toch kampioen was geworden.

Om dit resultaat te bereiken heeft Vrij en Blij de afgelopen weken kunnen oefenen in de sporthal van Groot Emaus in Ermelo. Hier werd vooral de loopmars geoefend en er zijn dan ook vele honderden meters afgelegd. Zaterdagmorgen voordat men naar Zwolle ging werd er nog een generale repetitie gehouden in sporthal De Rumels in Hierden. Beide hiervoor onze hartelijke dank en we hopen dat we volgend jaar weer van deze accommodaties gebruik mogen maken.

In juli 2001 wordt het Wereld Muziek Concours in Kerkrade weer gehouden. Naar aanleiding van de zeer goede resultaten die dit jaar zijn behaald, gaat Vrij en Blij zich inschrijven voor dit WMC. Of men ook daadwerkelijk wordt uitgenodigd om mee te doen zal in februari/maart duidelijk zijn. De malletband is hier nog nooit geweest en hoopt zeker dat ze deze kans zullen krijgen. De muziekvereniging Kunst Na Arbeid gaat zich ook inschrijven voor het WMC. KNA heeft in Kerkrade al vier keer eerder meegedaan en weet wat voor mooie ervaring het is om daar op te treden.


Locatie

Locatie:
Zwolle
Plaats:
Zwolle
Provincie:
Overijssel
Land:
Netherlands