Bezoek Znojmo

Titel:
Bezoek Znojmo
Wanneer:
22-06-2000
Locatie:
Znojmo - Znojmo
Categorie:
Archief

Omschrijving

Hierdense muziekklanken in Znojmo

HIERDEN - Muziekvereniging Kunst na Arbeid en malletband Vrij en Blij hebben een driedaagse trip naar zustergemeente Znojmo in Tsjechië gemaakt. Vijftig leden namen deel aan de reis.

De bus staat gereed voor vertrekDonderdagavond 22 juni 2000 was het drukte van jewelste bij het Dorpshuis in Hierden. Vele koffers en muziekinstrumenten werden met veel passen en meten in een luxe touringcar (achttien meter lang) van Vlastuin Tours uit Woudenberg gepakt voor de verre reis naar Tsjechië. Na vele handen schudden en enkele traantjes vertrok de bus om kwart voor acht. Onder aanvoering van de deskundige reisleiders Jan van Panhuis en Jan Bonestroo werd het een reis voor de vereniging om nooit te vergeten. Om elf uur kwam vlak na Keulen de chauffeur Jos in de bus, die ons de verdere reis zou rijden. Voor een hapje en drankje in de bus was gezorgd en kort na middernacht gingen we proberen te slapen. Dat viel niet voor iedereen mee. Ook niet toen men in het gangpad van de bus ging liggen. Nadat we 's nachts en op vrijdagmorgen nog enkele keren een tussenstop hadden gemaakt, kwamen we vrijdag om twaalf uur in Znojmo aan. Een stad van ongeveer 40.000 inwoners. Bij de eerste verkenning kwamen we er al snel achter dat we vergeleken met Hierden zeker twintig jaar terug waren gegaan. We werden ondergebracht in een internaat. Nadat de kamerindeling bekend was gemaakt, mochten we even gaan bijkomen. Dat duurde niet lang, want de eerste maaltijd stond al voor ons klaar.

Het eerste optreden stond gepland voor vrijdagmiddag vier uur. Dit was de ontvangst bij het gastgezin in een klein dorpje (zoals Hierden bij Harderwijk) bij Znojmo. Nadat we gespeeld hadden konden we op de binnenplaats van de boerderij wat eten en drinken. Hierna gingen we in mars naar het oorlogsmonument, waar we het Tsjechisch volkslied hebben gespeeld. Dit werd zeer op prijs gesteld door de plaatselijke bevolking.De kapel brengt de stemming erin Een fanfare en malletband zijn in dit land onbekend. We trokken dan ook veel belangstelling. Nadat we weer enkele honderden meters hadden gemarcheerd, stopten we voor het huis van de burgemeester van Znojmo. We werden daar hartelijk ontvangen. Cake, wijn en fris stond voor ons klaar. De wijn die we kregen aangeboden, met een lekkere zoete smaak, kwam uit de streek rond Znojmo. De loco-burgemeester wilde hier niet voor onderdoen, dus nadat we de mensen bedankt hadden moesten we op weg naar zijn woning. Dit was een kleine kilometer verder. En ook hier werden we weer gastvrij ontvangen. ' Avonds was het eerste grote concert. In het plaatselijke dorpshuis, waar het gezellig druk was, speelden we ons gehele populaire repertoire. Het lied "De meeste dromen zijn bedrog" van Marco Borsato was daar ook bekend. De zangers/zangeressen kwamen nog boven de malletband uit. Later bleek dat het vocale gedeelte van de leden van de fanfare kwam.

Concert op de markt van ZnojmoZaterdagmorgen was om negen uur het eerste concert op de Markt van Znojmo. Vanaf hier marcheerden we door de binnenstad naar een volgend gedeelte, waar we een tweede concert gaven.Het kinderkoor zingt Nederlandse liedjes 's Middags hebben we zeven kilometer al marcherend afgelegd. Dat viel heuvel op en heuvel af niet mee. We waren dan ook blij dat we om drie uur weer op de plaats van bestemming, een oud klooster, waren aangekomen. Hier werden we verrast met een optreden van het Znojmose kinderkoor, dat enkele Nederlandse liedjes voor ons had ingestudeerd. "De zeven kikkertjes" en "Hoedje van papier" werden prachtig vertolkt. Samen met de melodiegroep van de malletband werden enkele Tsjechische liedjes gezongen en gespeeld. 's Avonds gaven wij ons laatste concert. Samen met de cymbaalgroep van Znojmo was het een prachtige avond vol verschillende muzieksoorten. De tijdelijk gevormde boerenkapel vanuit Kunst na Arbeid, die vrijdagavond ook al de juiste stemming had gebracht, deed dit tijdens de afsluiting op de zaterdagavond weer. De slinger (polonaise) was ook hier al snel bekend.

De cymbaalgroep bestaat uit een aantal zeer goede muzikantenDe zondag was rustdag. Ieder mocht doen wat hij wilde. Er was kerkbezoek mogelijk, men kon de stad bezichtigen en 's middags kon men met de bus mee naar het grote stuwmeer van Tsjechië. De voetballiefhebbers konden in de plaatselijke biljartzaak het Nederlands elftal met 6-1 van Joegoslavië zien winnen. Om acht uur werden we verwacht bij het "gastgezin". In een schuur achter de boerderij hebben we nog fotoboeken van de cymbaalgroep (en zij van ons) bekeken en de cymbaalgroep vertolkte nog enkele nummers.Feest op de slotavond Aan het eind van de avond was er een emotioneel moment, toen de beide volksliederen door beide verenigingen ten gehore werden gebracht. Hier bleek dat de malletband een fantastische zangeres in haar midden heeft, namelijk Gabriëlle Noordmans. Zij zong het eerste couplet solo, waarna het zesde couplet door de gehele vereniging werd gezongen. Bij het afscheid werd er nog menig traantje weggepinkt.

Maandagmorgen om zeven uur vertrok de bus weer richting Hierden, waar we 's nachts om één uur arriveerden. Een rustige reis waarin iedereen probeerde de achterstallige slaap in te halen. Een fantastische trip, perfect georganiseerd door de mensen hier (Jan Panhuis en Jan Bonestroo) en de mensen in Znojmo, de leden van de cymbaalgroep. De leden van Kunst na Arbeid en malletband Vrij en Blij hebben de verenigingsband stevig versterkt en hebben kunnen zien dat het wonen in Nederland nog zo gek niet is. Hoewel we van de gastvrijheid en de tevredenheid van de mensen daar nog veel kunnen leren.

(Bijdrage van Berend Prophitius)


Locatie

Locatie:
Znojmo
Plaats:
Znojmo
Land:
Czech Republic