Podiumconcours (Vrij en Blij)

Titel:
Podiumconcours (Vrij en Blij)
Wanneer:
28-10-2006
Locatie:
Ruinerwold - Ruinerwold, Drente
Categorie:
Archief

Omschrijving

Vrij en Blij dagwinnaar in Ruinerwold

Vrij en Blij in actie tijdens het podiumconcours van 28-10-2006 in Ruinerwold.Zaterdag 28 oktober jl. heeft malletband Vrij en Blij uit Hierden met succes deelgenomen aan een podiumconcours te Ruinerwold. Zij kwamen als dagwinnaar met maar liefst 90,7 punten terug in Hierden.

Vorig jaar hebben zij deelgenomen aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade met als beloning bijna tachtig punten. Daarna is helaas een aantal leden gestopt met musiceren. Vrij en Blij is nu de bezetting weer aan het opbouwen qua ledenaantal, maar ook qua inhoud van de concertwerken. Zo wordt er nu gespeeld op concertmarimba's, concertxylofoons, een vibrafoon en drie pauken. Enkele muziekinstrumenten zijn speciaal aangeschaft voor het podiumconcours. Het is een goede investering geweest gezien het behaalde resultaat. Vrij en Blij heeft momenteel 15 leden waaronder een aantal jeugdleden die voor het eerst op een concours meespeelden. Voor hen was het extra spannend. Ook zijn er momenteel 6 leerlingen in opleiding, dus het ledenaantal zit weer in de lift.

Na 's morgens nog één keer gerepeteerd te hebben in Het Dorpshuis in Hierden werd de reis naar Ruinerwold aanvaard. Maar eerst moesten al die instrumenten nog in de auto's gestopt worden. Dat viel niet mee, maar het is uiteindelijk gelukt met behulp van een aanhangwagen en een busje en door alle kofferbakken van de muzikanten vol te stouwen. Eénmaal in Ruinerwold aangekomen moest alles weer uitgepakt en opgezet worden. Daarna kon om half twee het concours beginnen.

Het concours voor slagwerkensembles werd georganiseerd door de Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Oost- en West Nederland. De juryleden waren de heren Van der Kolk en Rongen. Op hen rustte de belangrijke taak de optredens muzikaal te beoordelen. Vrij en Blij was als derde aan de beurt. Zij spelen in de 2e divisie. De twee verplichte muziekwerken waren "Stings of a Thorn" en "Sciolto Musica" beide geschreven door Wibrand van Norel. De twee vrije werken waren "Introduction" van M.Onstenk en "Mi Son" van Henk Smit.

Over het eerste werk "Introduction" was de jury kort van stof: Met overtuiging gebracht, op wat schoonheidsfoutjes na! "Stings of a Thorn" had een prima balans en klank, hier en daar de ritmiek net niet helemaal duidelijk, gebruik verschillende malletstokken voor meer variatie. Verder met een goede opvatting uitgevoerd. In "Mi Son" spelen de mallets het espressivo gedeelte prachtig, het ongestemde slagwerk moet zich nog iets meer aanpassen aan de mallets, goede overgangen tussen de verschillende muziekgedeeltes. Als laatste werd "Sciolto Musica" gespeeld: sfeer goed getroffen, begeleiding mooi uitgevoerd, bij Andante meer Rainmaker en meer metal sound. Alles bij elkaar was de jury dik tevreden en werd er voor alle juryonderdelen gemiddeld een 9 gegeven. Dit bracht het punten totaal op 90,7 wat tevens het hoogste aantal punten van de dag was. De heer van der Kolk sloot zijn rapport af met de volgende opmerking: "Voor dit 2e divisie optreden neem ik mijn muzikale petje af. Hierden o.l.v. Rob van Plateringen is op de goede weg; alle lof en promotie!!"

Zie ook:
Foto's


Locatie

Locatie:
Ruinerwold
Plaats:
Ruinerwold
Provincie:
Drente
Land:
Netherlands