Afscheidsreceptie voor John Jans

Titel:
Afscheidsreceptie voor John Jans
Wanneer:
16-02-2005
Locatie:
Dorpshuis - Hierden
Categorie:
Archief

Omschrijving

Afscheidsreceptie voor John Jans

Na ruim 23 jaar verbonden te zijn geweest aan malletband Vrij en Blij is John Jans gestopt als instructeur. Hij is 15 jaar spelend lid geweest en daarna 8 jaar instructeur. Ter gelegenheid hiervan werd er woensdag 16 februari een informele afscheidsreceptie gehouden in het Dorpshuis in Hierden.

John Jans is als jochie van een jaar of tien begonnen als jeugdlid van Vrij en Blij. Toen heette het nog Tamboer en Lyracorps. Zijn vader Henk Jans was de instructeur en het was eigenlijk niet meer dan logisch dat John ook bij Vrij en Blij ging spelen. De eerste noten en de slagtechniek leerde hij dus van zijn vader. Er waren toentertijd meerdere leerlingen en er werd een jeugdgroep gevormd. Deze jeugdgroep van het Tamboer en Lyracorps leerde steeds meer en uiteindelijk werd er aan wedstrijden meegedaan. Tijdens deze marswedstrijden kwam de jeugd goed voor de dag. De jeugd werd gelukkig ouder en de meeste leden gingen ook meespelen bij Vrij en Blij zelf. Na verloop van tijd werd de jeugdgroep opgeheven.

De interesse van John voor muziek werd breder dan alleen de trommel. Hij leerde ook op de melodische instrumenten spelen. Zo heeft hij een tijd xylofoon en marimba gespeeld. Eigenlijk vond en vindt hij alle slagwerkinstrumenten mooi, en op de meeste kan hij ook wel spelen. En toch wilde hij nog meer met muziek. In zijn vrije tijd is hij een cursus voor instructeur gaan volgen. Rond diezelfde tijd besloot Henk Jans het instructeursstokje aan John over te geven. John had daar wel zin in en vanaf juli 1996 was hij officieel instructeur van (inmiddels) Malletband Vrij en Blij.

Het was voor de leden van Vrij en Blij wel even wennen om zoon John Jans in plaats van zijn vader Henk Jans als instructeur te hebben. Toch ging het goed en muzikaal werd er een goede stap vooruit gezet. Door het enthousiasme van John en de inzet van alle leden werd het eerste optreden met John als instructeur een groot succes. In Aalten werd in oktober 1996 tijdens een podiumconcours het hoogste aantal punten van de dag gehaald en kon de beker mee naar Hierden worden genomen. Dit was een prachtig begin en een goede opsteker voor iedereen van Vrij en Blij. Maar er volgden nog meer goede jaren. Op marsconcoursen werd bijna altijd een mooie eerste prijs behaald (bij 80 punten of meer). Het echte hoogte punt was in oktober 2000 toen Vrij en Blij voor het eerst Nederlands Kampioen werd in de 1e divisie van de Nederlandse Federatie van Christelijke Muziekbonden. Ook in 2001 en 2002 werd deze titel behaald, waar een ieder zeer trots op was en nog steeds is. Het komt niet zo heel vaak voor dat een vereniging drie jaar achter elkaar kampioen wordt. De laatst beker werd behaald 3 april 2004. Dit was op het twee jaarlijks Drumafestival dat gehouden werd in Uddel. Vrij en Blij behaalde met 8,55 punten de beker in de midden klasse. Het laatste optreden met John als instructeur was afgelopen november. Vrij en Blij was uitgenodigd om samen met Drumband Doe Maar uit Ermelo te spelen. Dit werd een onvergetelijke avond. Alle muzikanten waren even enthousiast en de stemming was zeer vrolijk. Een zeer geslaagd "afscheidsoptreden" met John.

Door ziekte moest de eerder geplande receptie voor John vervallen, maar op 16 februari jl. kon er officieel afscheid worden genomen. In het kleine zaaltje van het Dorpshuis in Hierden was er een informeel samen zijn. De voorzitter, Henk Hop, bedankte John voor zijn inzet en enthousiasme. Vanuit de vereniging werd er als cadeau een mooie houten lessenaar en een bloemstuk aangeboden. John bedankte op zijn beurt alle leden van Vrij en Blij voor hun inzet en hun vertrouwen in hem als instructeur. Met z'n allen kunnen we terugkijken op mooie jaren, maar we moeten weer verder. In Rob van Plateringen is een waardig opvolger van John gevonden.


Locatie

Locatie:
Dorpshuis
Straat:
Dorpshuisweg 9
Postcode:
3849 BL
Plaats:
Hierden