Afscheid dirigent Henk Beekhof

Titel:
Afscheid dirigent Henk Beekhof
Wanneer:
28-06-2004
Locatie:
Dorpshuis - Hierden
Categorie:
Archief

Omschrijving

Dirigent dwingt dorpsmusici tot discipline

Dirigent Henk Beekhof leidt KNA voor de laatste keer op 21 juni 2004 (foto De Stentor)HIERDEN - Een bijzondere, perfectionistische dirigent. Orde en discipline vindt hij belangrijk. Zo wordt Henk Beekhof, dirigent van het Hierdense fanfarekorps Kunst Na Arbeid, door de muzikanten omschreven. Na dertig jaar neemt hij afscheid van zijn muziekkorps, of zoals hij Kunst Na Arbeid (KNA) het liefst noemt: het blazersorkest.

Dertig jaar komt hij elke maandag vanuit zijn woonplaats Wezep naar het Dorpshuis in Hierden, om de vijftig muzikanten van KNA te begeleiden. Al buiten het gebouw is de muziek te horen. Binnen turen de koperblazers naar hun muziek en letten goed op Beekhof, die met volle overgave de maat aangeeft. Baritons, tuba's, bassen, trombones, buges, trompetten, hoorns en saxofoons blazen verschillende klassieke en moderne werken. Op het podium van het Doprshuis slaat een meisje de bekkens. 'Hoewel wij veel verschillende stukken spelen, is de semi-klassieke muziek mijn favoriete genre', vertelt de scheidende dirigent.

Pianostemmer

In het dagelijkse leven is Beekhof pianostemmer. Zijn muzikale opleiding volgde hij aan het conservatorium. voordat hij bij KNA kwam, begeleidde hij nog drie andere orkesten. Wat Beekhof betreft gaat het bij het muziek maken vooral om een goed niveau. 'Ik weet wel dat er ook muzikanten zijn die de gezelligheid belangrijker vinden. Het heeft mij wel moeite gekost dat te aanvaarden. De een doet er nu eenmaal meer voor dan de ander en dat is te merken in het resultaat.' Hij vindt het noodzakelijk dagelijks thuis een half uur tot drie kwartier te oefenen. Wil je tenminste echt goed musiceren. 'De eerste tijd in Hierden heb ik de stok er wel eens bij neer willen gooien. Het niveau was zo erbarmelijk', herinnert hij zich. Daar kan Jan Boonen over meepraten. De bijna tachtigjarige Hierdenaar is lid vanaf de oprichting van KNA in 1945. Twee jaar geleden is hij ermee gestopt. Toch komt hij nog vaak luisteren. Een zoon en twee kleinkinderen spelen nu in het orkest.

Roken en alcohol

Dirigent Henk Beekhof tijdens een concert (foto Guus den Boef)'In het begin was het orkest een zooitje ongeregeld. We rookten en dronken borreltjes tijdens de repetities. De rook kwam de blaasinstrumenten uit of anders de alcohollucht wel. Beekhof heeft daar gelijk een eind aan gemaakt. Vanaf die tijd is het orkest steeds beter geworden. We hebben in de loop der jaren vele concoursen gewonnen', vertelt Boonen. Hij had geen moeite met de discipline die Beekhof eiste. 'Orde en discipline, dat is overal het beste, ook in het gezin', zo is zijn ervaring. Trompettiste Joke Weert: 'Beekhof is een bijzondere man. Hij heeft zo'n drive en is perfectionistisch. Je moet hem leren kennen. In het begin twijfelde ik er af en toe aan of ik nog wel iets goed deed.' Judith den Boef speelt de tenorsax. Zij is vol over de scheidende dirigent. 'Het is geweldig geweest, we hebben veel bereikt met hem.' De vijftienjarige Daniƫl de Jager is pas een half jara bij de volwassenengroep van KNA. 'De dirigent is heel correct en goed. Maar ik vind het hier toch ook wel gezellig, onder elkaar.' KNA heeft een jeugdorkest, waar ieder jaar wel weer nieuwe jonge muzikanten bijkomen. 'KNA is een jong en enthousiast orkest', vindt Beekhof. Hij wordt opgevolgd door Jan Schoonhoven uit Elburg.

(Bron: De Stentor / Veluws Dagblad, 26 juni 2004)

Zie ook:
Kunst Na Arbeid neemt afscheid van Henk Beekhof


Locatie

Locatie:
Dorpshuis
Straat:
Dorpshuisweg 9
Postcode:
3849 BL
Plaats:
Hierden