Concertfestival

Titel:
Concertfestival
Wanneer:
03-04-2004
Locatie:
Het Blanke Schot - Uddel, Gelderland
Categorie:
Archief

Omschrijving

Malletband Vrij en Blij wint de beker

Malletband Vrij en Blij uit Hierden heeft zaterdag 3 april jl. de beker gewonnen op het drumbandfestival in Uddel. Elke twee jaar organiseert de muziekvereniging "Juliana" uit Uddel het drumbandfestival. De deelnemende verenigingen zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen, de KNFM. De verschillende verenigingen zijn onderverdeeld in basis-, midden- en topklasse. Malletband Vrij en Blij onder leiding van instrukteur John Jans speelt in de middenklasse.

's Middags werd er in Staverden nog een tussenstop gemaakt om een generale repetitie te houden. Deze verliep redelijk maar het kan altijd beter. Eenmaal in Uddel aangekomen konden de muzikanten in alle rust zich verder voorbereiden op hun optreden. Het optreden stond gepland als eerste na de pauze zodat er volop tijd was om de instrumenten klaar te zetten op het podium. Menigeen begon nu toch wel zenuwachtig te worden maar gezonde spanning kan absoluut geen kwaad.

Als inspeelwerk was gekozen voor "Eloïse" in een arrangement van de Kwant en Slingerland. Dit is een vlot muziekstuk dat "lekker wegspeelt". Ook om te wennen aan het podium met zijn eigen akoestiek en om de zenuwen wat te bedwingen. Als 1e beoordelingswerk werd gespeeld "Regio Quattuor Fluviorum" van Henk Smit en Rob Balfoort. Dit is een mooi concertstuk met vele variaties. De verschillende tempo wisselingen en de verschillende muziekstijlen binnen dit werk kostten de nodige vaardigheid en concentratie van de leden en hun instrukteur. Het 2e beoordelingswerk was "Arianne" van Henk Smit. Hij heeft dit muziekstuk geschreven voor en opgedragen aan zijn dochter Arianne.

De jury bestond uit de heren Rongen en Rob Balfoort. Zij hadden tot taak de deelnemende verenigingen te beoordelen op de categoriën muzikale uitvoering (dynamiek, frasering en interpretatie), technische uitvoering (articulatie klank, zuiverheid en ritmiek) en inhoud programma (presentatie en moeilijkheidsgraad t.a.v. basis, midden of topklasse). Vrij en Blij behaalde mooie juryrapporten met goede cijfers. Voor de muzikale uitvoering en de technische uitvoering kreeg men gemiddeld 8,6 punten. De inhoud van het gehele optreden werd met een 8,5 beloond. Als eindbeoordeling kreeg Vrij en Blij 8,55 punten. Dat was tijdens dit festival het hoogste aantal punten in de middenklasse. Vrij en Blij mocht dan ook zeer verheugd de beker in ontvangst nemen. Enkele opmerkingen uit de juryrapporten zijn: de dynamiek mag nog meer uitgebouwd worden, slagwerk soms wat te overheersend, enkele overgangen verlopen wat moeizaam, houd de balans in de gaten. Er wordt ook vermeldt: goede technische spelers in dit ensemble, roffels mallets prima, begeleiding netjes, overtuigend slot! De jury sluit af met de opmerking: een fraai ensemble onder goede leiding.

De beker in de basisklasse werd gewonnen door de Jeugdmalletband Elspeet met 8,88 punten. Met 9,24 punten werd de beker in de topklasse en dus ook de dagprijs gewonnen door Malletband Elspeet, beiden onder leiding van W. van Norel.

Als u of jij het nou ook leuk lijkt om mee te spelen in een malletband kom dan gerust eens kijken. Op donderdagavond repeteert Vrij en Blij in Het Dorpshuis in Hierden. Nieuwe (jeugd)leden zijn van harte welkom.


Locatie

Locatie:
Het Blanke Schot
Straat:
Garderenseweg 33
Postcode:
3888 LA
Plaats:
Uddel
Provincie:
Gelderland
Land:
Netherlands