Een zilveren WMC medaille voor Kunst na Arbeid uit Hierden

De afmars van Kunst na Arbeid tijdens het WMC in Kerkrade.Gesterkt door het goede resultaat tijdens de Music Marching Contest van 18 juni jl. in Elburg (84,17 punten) en de daarna gemaakte vorderingen tijdens de vele repetities op de velden van voetbalvereniging VVOG in Harderwijk, gingen de leden en de dirigent van muziekvereniging Kunst na Arbeid uit Hierden zaterdagochtend 9 juli jl. om even na 6 uur vol goede moed op weg naar Kerkrade. Na een grotendeels mistige, maar wel voorspoedige reis arriveerde de bus om ongeveer half 9 bij een Geleense voetbalvereniging waar eerst in de kantine koffie en thee kon worden genuttigd. Nadat ook de leden die niet met de bus waren meegereisd waren aangekomen, werd onder leiding van dirigent Jan Schoonhoven voor de laatste maal fanatiek gerepeteerd voor het optreden in Kerkrade. Na afloop van de repetitie was de mist opgetrokken en brak de zon door ... het beloofde een prachtige dag te worden.

Even na half 12 kwamen de muzikanten aan bij het Parkstad Limburg stadion in Kerkrade, alwaar de supporters van de vereniging reeds waren gearriveerd. Veel muzikanten maakten vervolgens nog even van de gelegenheid gebruik om de sfeer in het stadion te proeven tijdens de eerste optredens van die dag. Nadat iedereen zich rond kwart voor 1 in het uniform had gehesen, werden de instrumenten nog even opgepoetst en op elkaar afgestemd en marcheerde de fanfare naar de ingang van het stadion in afwachting van het sein om onder aanvoering van tamboer-maître Henk Jans het veld op te marcheren. Als opmars werd het eerste deel van 'The Standard of St. George' van K.J. Alford gespeeld, waarna ter beoordeling van de jury het op het veld uitgezette stratenparcours werd gelopen onder het spelen van de marsen 'Arromanches' van A.E. Kelly en 'Pentland Hills' van S. Howe. Aan het einde van het parcours met diverse bochten naar links en rechts en met Engelse en Amerikaanse counters, verliet de jury het veld en mocht Kunst na Arbeid diagonaal het veld oversteken richting de uitgang. Tijdens de tuba solo werd door de muzikanten uit volle borst meegezongen, hetgeen zeer werd gewaardeerd door het aanwezige publiek. Buiten het stadion aangekomen was de emotionele ontlading groot en iedereen was het erover eens: dit was ons beste optreden ooit in Kerkrade, zowel marcherend als muzikaal. Toen dit gevoel werd bevestigd door diverse van onze supporters, waren de meeste leden ervan overtuigd dat het beste WMC resultaat van KNA tot nu toe (81,3 punten tijdens het WMC van 2001) zou worden verbeterd. Een aantal leden dacht zelfs dat het resultaat van de Music Marching Contest minimaal kon worden geëvenaard. In afwachting van de finale konden de muzikanten daarna in een nog steeds zonovergoten Kerkrade ontspannen kijken en luisteren naar toporkesten uit Nederland, Duitsland, Italië en Thailand.

Nadat om 5 uur de laatste show was gegeven door de Floraband uit Rijnsburg, mocht Kunst na Arbeid samen met alle andere korpsen opnieuw het veld opmarcheren voor de finale. Omdat het verwerken van de resultaten meer tijd in beslag nam dan gepland, kreeg een aantal orkesten het verzoek om nog een mars te spelen. KNA mocht als eerste, hetgeen als een grote eer werd ervaren. Opnieuw werd Pentland Hills ten gehore gebracht en ook ditmaal werd het meezingen door de muzikanten tijdens de tuba solo met luid gejuich door het publiek begroet. Intussen steeg de spanning bij de muzikanten, vooral toen de eerste resultaten bekend gemaakt werden. Bij het bekend maken van het resultaat van malletband Juliana uit Doornspijk sloeg iedereen de schrik om het hart: slechts 76 punten, waar tijdens de MMC in Elburg nog ruim 83 punten werden gehaald. Zou het dan toch nog mis gaan? Groot was de ontluistering na het bekend maken van het resultaat van KNA: een 2e prijs met 79,07 punten. Een zilveren medaille i.p.v. de gouden medaille waar iedereen op gehoopt had en al helemaal niet in de buurt van het in Elburg behaalde resultaat. Na afloop van de ceremonie marcheerde Kunst na Arbeid voor de laatste keer die dag het veld rond en werden de meegereiste supporters met een fraaie buiging bedankt. Een ervaring rijker en een illusie armer werd daarna weer huiswaarts gekeerd en arriveerden de bussen na opnieuw een voorspoedige reis om kwart voor 11 in Hierden.